Γιατί να επιλέξω να τρέξω έναν αγώνα cross country

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται από τον κάθε ένα από εμάς που ασχολείται με το τρέξιμο και έχει μπροστά του διάφορες επιλογές αγώνων (στίβος, δρόμος ασφάλτου σε αστικό τοπίο, τρέξιμο σε μονοπάτια βουνού, χωματόδρομος) είναι «γιατί να επιλέξουμε να τρέξουμε σε ένα αγώνα cross country;».

Προσωπική μου άποψη, που πηγάζει μέσα από την εμπειρία, πέραν των τριάντα πέντε χρόνων που τρέχω, είναι ότι οι αγώνες cross country συνδυάζουν λίγο απ’ όλα, δημιουργώντας μια μοναδική δρομική εμπειρία αποφεύγοντας τους κινδύνους που (ιδιαίτερα σε έναν νέο δρομέα) ελλοχεύει ένας αγώνας σε μονοπάτι, δίνοντάς σου ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να απολαύσεις όμορφα τοπία αφού αυτοί οι αγώνες διεξάγονται και αναδεικνύουν τις ομορφιές του τοπίου που τους φιλοξενεί.

Αν είσαι γρήγορος δρομέας, το τερέν σου δίνει τη δυνατότητα να τρέξεις όσο γρήγορα θες χωρίς να κινδυνεύεις να τραυματιστείς.

Κατηφόρες, ανηφόρες, συνεχόμενες εναλλαγές τοπίου , δέντρα, ρυάκια, η πανίδα και η χλωρίδα είναι τα στοιχειά πέραν από τους συναθλητές που θα τρέχετε μαζί που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση όλες τις αισθήσεις σας σε έναν τέτοιο αγώνα.

Οι δυο διαδρομές που επέλεξα να προτείνω στα Λεύκαρα πληρούν τις πιο πάνω προδιαγραφές.
Σημείο εκκίνησης το κέντρο του δήμου Λευκάρων με κατεύθυνση τα κάτω Λεύκαρα μέχρι να μπούμε στον χωματόδρομο που κατευθύνεται στο φράγμα του Διπόταμου. Ένα πραγματικό υπέροχο θέαμα, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο.
Από το πέμπτο χιλιόμετρο τρέχουμε παράλληλα με το φράγμα χωρίς ιδιαίτερες υψομετρικές διαφορές μέχρι τα 6,5 χιλιόμετρα όπου οι δρομείς των 23 χιλιόμετρων θα κάνουν δεξιά για να συνεχίσουν παράλληλα με το φράγμα Διπόταμου, ενώ οι δρομείς των 13ων χιλιομέτρων θα συνεχίσουν ευθεία όπως φαίνεται και στους χάρτες.
Οι δυο διαδρομές θα συναντηθούν ξανά τα τελευταία 3,5 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 2 πριν το τερματισμό είναι ανηφορικά.

Η διαδρομή των 23 χιλιομέτρων είναι χωματόδρομος κατά 75%και 25% άσφαλτος με 800μ θετική υψομετρική διαφορά.

Η διαδρομή των 13 χιλιομέτρων είναι χωματόδρομος κατά 60%και 40%άσφαλτος με 435μ θετική υψομετρική διαφορά.