Το φαινόμενο του κοινωνικού αθλητισμού και οι παγίδες που κρύβει

Ο κοινωνικός αθλητισμός είναι μια γιορτή και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δρομείς που ξεκινάνε να τρέχουν αφού πέρασαν τα εικοσιπέντε-τριάντα η ακόμη και τα σαράντα τους χρόνια βρίσκονται κάθε βδομάδα στη γραμμή εκκίνηση σε πολλούς αγώνες τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Αποστάσεις από πέντε χιλιόμετρα μέχρι υπερμαραθωνίους.

Στόχος είναι καλό να τίθεται, να μην ξεχνάμε όμως πως δεν κάνουμε πρωταθλητισμό αλλά κοινωνικό αθλητισμό. Μην καταλήξουμε να γίνουμε αντικοινωνική στο τέλος από την εμμονή στο στόχο. Παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο της συμπεριφοράς του ερασιτέχνη δρομέα ως σαν να κάνει κάνει αθλητισμό υψηλού επιπέδου. Αθλητικά παπούτσια, συμπληρώματα διατροφής, βιταμίνες, ενεργειακές μπάρες, διατροφολόγο, φυσικοθεραπεία, μασάζ, προσωπικός προπονητής, γυμναστήριο και αλλά πολλά που βαραίνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να ικανοποιηθεί πολλές φορές η ματαιοδοξία μας και μόνο.

Αγαπητοί δρομείς χαλαρώστε. Απολαύστε την προπόνηση τρέχοντας μόνοι ή με παρέα, σπρώξτε τον εαυτό σας στα όρια του αλλά με μέτρο. Για να μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε στη καθημερινότητα σάς αυτό που αγαπάτε, μην κάνετε υπερβολές. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε από τον πρώτο χρόνο που τρέχετε 2-3 Μαραθωνίους και ultra και trail, δεν είναι ανάγκη να μιμείστε του συναθλητές σας που τρέχουν χρόνια και ίσως είναι πιο έτοιμοι να δοκιμάσουν κάτι καινούριο.

Σαν γράφω θυμήθηκα ένα αστείο περιστατικό με φίλο δρομέα ο οποίος από ένα αγώνα trail αποκόμισε ένα τραυματισμό σε δίσκο της σπονδυλική στήλης και χρειάστηκε να κάνει επέμβαση, 6 μήνες πριν από αγώνα βουνού (πέραν τον 100 χιλ) που είχε προγραμματίσει. Η επέμβαση έγινε με απόλυτη επιτυχία αλλά η μετεγχειρητική αποκατάσταση απαιτούσε αποχή από της προπονήσεις και ματαίωση του αγώνα που είχε προγραμματίσει. Αυτός ανένδοτος. Στη προσπάθεια να τον μεταπείσει η μητέρα του τηλεφώνησε λίγες μέρες πριν τον αγώνα στο γιατρό και σχεδόν κλαίγοντας του είπε “σε παρακαλώ γιατρέ κάνε κάτι ” Και αυτός της απάντησε “Κυρία μού είμαι νευροχειρούργος, όχι ψυχίατρος ” Ο εν λόγο φίλος έκανε του κεφαλιού του και έτρεξε χωρίς ευτυχώς επιπτώσεις στην υγεία του.

Οι φωτογραφίες που είναι από το χθεσινό τρέξιμο μας στις διαδρομές του Lefkara Country Run που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στις 29/10/22. Συναντηθήκαμε ξημερώματα, απολαύσαμε την ανατολή του ήλιου, ήρθαμε σε επαφή με τη φύση κοινωνικοποιηθήκαμε, περάσαμε όμορφα!

Αυτό είναι το τρέξιμο!

Κώστας Πατίνιος

Προπόνηση τρέξιμο στις διαδρομές του Lefkara Country Run Προπόνηση τρέξιμο στις διαδρομές του Lefkara Country Run Προπόνηση τρέξιμο στις διαδρομές του Lefkara Country Run
Προπόνηση τρέξιμο στις διαδρομές του Lefkara Country Run Προπόνηση τρέξιμο στις διαδρομές του Lefkara Country Run